donderdag 2 november 2017

Lekker gezond (K1B)

We openden het thema met een waarneming rond allerlei soorten fruit. We voelden, keken en proefden! 
We deden de waarneming in twee groepen. Het andere groepje deed hetzelfde bij juf Marianne.  Hier zie je de soorten die we proefden. 
  

Meneertje peertje schilderen. Op de ene helft van het blad werd er groene verf gedaan en op de andere helft gele verf. We vouwden het blaadje dicht en bij het zeggen van een versje, wreven we over het blad. 

Zo kreeg meneertje Peertje een leuk kleurtje.
Op zoek naar de juiste binnenkant van de fruitsoorten. Kijken en zoeken waar de groentjes horen. Deze twee sloebers vinden het opvullen van de fruitsoorten duidelijk leuk! 


Er werd in het huisje een winkeltje gemaakt. De kleuters speelden er hele mooie rollenspellen in! Ze experimenteerden met de manier waarop je iets koopt in de winkel. Schrijfdans 'De appel'. We deden buiten op het krijtbord eerst enkele groot motorische oefeningen (enkel groepje 1. Bij groepje 2 was het slecht weer) 
Daarna gingen we terug naar binnen om de groot motorische oefeningen om te zetten op papier met wasco's. Als slot schilderden de kleuters kleine appeltjes. 
 Sorteren van appeltjes en peren.

 We maakten een gezond mannetje. Hier prikten we de oogjes uit. 


De groentjes voor ons gezond mannetje werden bestempeld met wattestaafjes. 
Niet zo eenvoudig hoor! Het was een fijn werkje. EN we moesten proberen om de juiste kleur te gebruiken.
We schilderen een bordje. Dit werd de mond van ons mannetje. 

We maakten samen tomatensoep en uiteraard moest die geproefd worden! 

 In de kring deden we een raadspelletje. De kleuters voelden aan het fruit en moesten zo raden wat het was. Gelukkig hadden alle soorten wel iets waaraan de kleuters het herkenden (bv. steeltje, haartjes op de schil...) 


 Ook lieten we groentjes racen tegen elkaar. Elke kleuter kwam eens aan de draaischijf draaien. De kleuter nam dan hetzelfde kleur als de groente waarop de pijl eindigde. De groente die als eerste aan de finish was, was gewonnen. De kleuters zitten met hun werkjes klaar om de vakantie tegemoet te gaan!
Veel plezier! 
Geen opmerkingen: